Mattheuspassie...

Het verhaal

De Mattheuspassie is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach (Eisenach 1685 – Leipzig 1750) en geldt als iconisch meesterwerk van onze West-Europese cultuur- en muziekgeschiedenis. Het is en blijft ontegensprekelijk meditatieve muziek. Het manuscript is een absolute parel. Bach inspireerde zich op het bijbelverhaal uit de hoofdstukken 26 en 27 van het Evangelie van Mattheus over de lijdensweg en dood van Jezus.

De eerste uitvoering vond plaats in 1727 op Goede Vrijdag in de Thomaskirche in Leipzig.

Dit oratorium is geschreven voor 2 koren. Bach en Picander, die voor de tekst zorgde,voegden choralen en aria’s toe als bezinningsmomenten op het bijbelverhaal. Koor 1 en 2 vervullen een betekenisvolle rol, het 1e koor geeft ons het verhaal en zijn emoties als ooggetuigen, het 2e koor toont ons de ‘anderen’ en laten hun bedenkingen en conclusies horen.

Wanneer de koralen samen worden gezongen is de kracht van wat uitgesproken wordt sterker en allen sluiten zich hierbij aan.

Na Bachs overlijden raakte zijn muziek in de vergetelheid maar dankzij Felix Mendelssohn Bartholdy werd zijn oeuvre weer en steeds meer uitgevoerd tot op de dag van vandaag. De Mattheuspassie (BWV 244) brengt jaarlijks mensen samen ongeacht hun religie en is een ingrijpende ervaring die door lichaam en geest gaat.