Pers

Cantoribus Hamme MATTHEUSPASSIE VOOR HET EERST LIVE IN HAMME (en het is gratis)

MATTHEUSPASSIE VOOR HET EERST LIVE IN HAMME (en het is gratis)

HAMME - 

Op Palmzondag 2017 wordt voor het eerst de Mattheuspassie van Bach integraal en live uitgevoerd in de Sint-Pietersbandenkerk. Leerlingen van de muziekacademie staan samen op het podium met topmuzikanten. “Dit moet een jaarlijkse traditie worden.”

Ik had nooit durven dromen dit stuk, waarvoor enorm veel concentratie nodig is, te mogen dirigeren
RAF VANDERMEULEN

Hugo Van Geet, bewoner van het ‘Kasteel van Hamme’ in de Plezantstraat, zet zijn schouders onder het bijna drie uur durende concert, dat gratis wordt aangeboden. “Dit weergaloze werk voor het eerst in een kleine gemeente als Hamme laten uitvoeren, dat is een droom die in vervulling gaat”, zegt Van Geet. “Ook mijn echtgenote zingt mee. Het was een uitdaging om de koren Cantamabile en de Sint-Pieterscantorij uit te nodigen voor deze ambitieuze uitvoering.”

“Spiritueel bad”

Mark Uyttenhove, coördinator van het concert, is al even enthousiast. “Ook het kinderkoor van de academie wordt voorbereid om mee te zingen. Er werd nu al ruim een jaar gerepeteerd. Dankzij de kasteelheer kunnen we ook een beroep doen op professionele musici die al jaren vertrouwd zijn met de uitvoering van Bachs meesterwerk. Met de Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging, het orkest La Passione en zeven solisten van topniveau komen we aan honderdzestig uitvoerders die het beste van zichzelf zullen geven onder leiding van dirigent Raf Vandermeulen.”

Hammenaar Vandermeulen is directeur van de academie. “Hugo en zijn echtgenote Lucie hebben grenzen verlegd”, stelt hij. “Ik had nooit durven dromen dit stuk, waarvoor enorm veel concentratie nodig is, te mogen dirigeren.

De Mattheuspassie is meer dan puur religieus. Het is een universeel en zeer hoogstaand muziekstuk. Ik ben nu al fier op de inzet en de kwaliteit van de vele vrijwilligers.”

Hugo Van Geet is formeel: “Deze eerste uitvoering moet de aanzet worden voor een jaarlijkse traditie om de Mattheuspassie op Palmzondag uit te voeren in onze mooie Sint-Pieterskerk. We vormden al een comité om dit project gestalte te geven”, besluit hij.