Pers

Cantoribus Hamme ONZE GEMEENTE OP DE KAART ZETTEN: 160 MUZIKANTEN BRENGEN MATTHEUSPASSIE NAAR HAMME

ONZE GEMEENTE OP DE KAART ZETTEN: 160 MUZIKANTEN BRENGEN MATTHEUSPASSIE NAAR HAMME

Hamme Zo’n 160 muzikanten brengen op Palmzondag voor het eerst de Mattheuspassie van Bach naar Hamme. 600 mensen kunnen gratis komen kijken naar het drie uur durende spektakel in de Sint-Pietersbandenkerk. “Hiermee willen we Hamme op de kaart zetten, voor eeuwig”, zegt initiatiefnemer Hugo Van Geet.

Hamme heeft een rijk koorleven en daar maakt Hugo Van Geet graag gebruik van om een bijzondere muziekuitvoering in de gemeente te verwezenlijken. “Vanuit een heftige adoratie voor de Mattheuspassie ontstond het idee om de uitvoering ook in Hamme te brengen. In Nederland is het al langer een traditie om in de paastijd de Mattheuspassie op te voeren, in België is die traditie er niet. Nog niet, want het is de bedoeling om de traditie ook naar Hamme te brengen. Wie ‘Hamme’ zegt, moet dat in de toekomst meteen verbinden aan ‘de gemeente van de Mattheuspassie’. We willen onze gemeente dan ook op de kaart zetten”, zegt Van Geet.

 

Chemie

Van Geet werkt samen met Mark Uyttenhove die het project coördineert. “Hugo plantte een kiem, het gevolg daarvan is een chemie tussen zoveel mensen. Dit wordt ongetwijfeld een cultuurmonument. De Hamse koren Cantamabile en Sint-Pieterscantorij werken samen voor de uitvoering, zij krijgen voor de gelegenheid één naam: Cantoribus.”


De Hamse koren zijn intussen al een jaar aan het repeteren om op 9 april 2017 te schitteren. “Aanvankelijk waren er leden die een afwachtende houding aannamen, maar nu is iedereen zo begeesterd door het project”, zegt Lucie Brems, echtgenote van Van Geet en zelf ook zangeres in het koor. “Dirigent Raf Vandermeulen motiveert ons heel erg. Hij leert ons niet enkel hoe het moet, maar hij zorgt ook voor de nodige humor tussendoor.”

Intensief

Dirigent Vandermeulen, huidig directeur van de Hamse Academie werkt intensief aan de voorbereidingen voor de uitvoering. “Ik had nooit verwacht dat ik ooit in mijn leven de Mattheuspassie zou mogen dirigeren. Het is een grote uitdaging die enorm veel concentratie vraagt. Soms slaap ik er ’s nachts niet van omdat ik er constant mee bezig ben. De uitvoering zal Hamme ongetwijfeld naar een hoger cultureel niveau brengen”, zegt Vandermeulen. “Behalve de twee Hamse koren, werken ook De Koninklijke Gentse Oratoriumvereniging en het orkest La Passione mee. De muzikanten van de Oratoriumvereniging, die al jaren uitvoeringservaring hebben met het werk, nemen de moeilijkste delen voor hun rekening. Neem daarbij nog een kinderkoor van de Hamse Academie, dan komen we op 160 muzikanten die de Mattheuspassie in Hamme zullen uitvoeren”, aldus de dirigent.


Inkom voor de uitvoering op 9 april 2017 om 15 uur is gratis. “We willen het toegankelijk houden voor iedereen. Iedereen heeft nu de kans om te komen kijken, de uitvoeringen die de jaren nadien volgen, worden waarschijnlijk wel betalend”, zegt Van Geet. “Inkom mag dan wel gratis zijn, eens de 600 plaatsen gereserveerd zijn, gaan de deuren toe.” Reserveren kan vanaf nu via mattheuspassie2017@gmail.com.


Toeschouwers die niet genoeg achtergrondinformatie hebben over de Mattheuspassie of over Bach, kunnen zondag voordien terecht bij het Davidsfonds. Zij organiseren op 2 april om 16 uur een voordracht in De Zouaaf.