Pers

Cantoribus Hamme MONUMENTAAL CONCERT VAN BACHS MEESTERWERK OP PALMZONDAG IN BAROKKE SINT-PIETERSBANDENKERK.

MONUMENTAAL CONCERT VAN BACHS MEESTERWERK OP PALMZONDAG IN BAROKKE SINT-PIETERSBANDENKERK.

"Hamme wordt pelgrimsoord voor Mattheuspassie"

"Hamme kan een bedevaartsoord worden voor de Mattheuspassie", zegt Hugo Van Geet.

Hamme - Twee koren van zestig zangers, dertig muzikanten met barokke instrumenten en zeven gerenommeerde solisten vertolken op Palmzondag 14 april in de Hamse Sint-Pietersbandenkerk de befaamde Mattheuspassie.

Initiatiefnemer en mecenas is Hugo Van Geet, bewoner van het Kasteel van Hamme in de Plezantstraat. "Mijn bijdrage is van geen tel, in vergelijking van de bezieling die onze dirigent Raf Vandermeulen aan de dag legt tijdens de repetities", zegt Van Geet. "Raf is mijn held. Hij laat de dames een toontje lager zingen", klinkt zijn ludieke inleiding. Mét muzikale wijsheid, zo blijkt. "De oude barokke instrumenten klinken inderdaad een halve toon lager en dus warmer", licht Vandermeulen toe. Hij is directeur van de Hamse academie, gerenommeerd orgelist en componist. "De Mattheuspassie - een bijzonder groot en moeilijk muziekstuk - wordt vooral in Nederland uitgevoerd. Wij willen een voortrekker zijn in Vlaanderen om dit waardevolle cultuurgoed uit het verleden te promoten. De Mattheuspassie is voor een muziekliefhebber nooit uitgeput, want je ontdekt steeds meer sterke symbolen in de composities van Bach. Hij vond inspiratie in zijn genialiteit en daarom ook zijn te ontdekken symboliek van getallen en het kruis in de Mattheuspassie."
Hamse zangers
Al maanden oefent Vandermeulen met een selectie van zangers uit Hamse koren. Samen met via Koor en Stem gerekruteerde koorleden uit de regio vormen ze 'Cantoribus', de vocale uitvoerders van de Mattheuspassie. "We namen het gereputeerde BachPlus Ensemble o.l.v. Bart Naessens in de arm om te concerteren met barokke instrumenten. We engageren ook acht befaamde solisten om er een topuitvoering van te maken." Voor de volgende editie plannen de organisatoren nog meer Hamse inbreng, onder andere van kinderen uit de muziekacademie. "Het is mijn doelstelling om Hamme te laten uitgroeien tot een pelgrimsoord voor de Mattheuspassie", zegt Hugo Van Geet.

Mattheuspassie in Hamse Sint-Pietersbandenkerk op Palmzondag 14 april. Tickets kosten 25 euro. www.cantoribus-hamme.eu