Pers

Cantoribus Hamme WE WILLEN HAMME LATEN UITGROEIEN TOT PELGRIMSOORD VOOR MATTHEUSPASSIE.

WE WILLEN HAMME LATEN UITGROEIEN TOT PELGRIMSOORD VOOR MATTHEUSPASSIE.

MONUMENTAAL CONCERT VAN BACH'S MEESTERWERK OP PALMZONDAG IN SINT-PIETERSBANDENKERK.

Hamme,
Twee koren van zestig zangers, dertig muzikanten met barokke instrumenten en acht gerenommeerde solisten vertolken op Palmzondag 14 april 2019 in de Hamse Sint-Pietersbandenkerk de befaamde Mattheuspassie.

Initiatiefnemer en mecenas is Hugo Van Geet, bewoner van het Kasteel van Hamme in de Plezantstraat. "Mijn bijdrage is van geen tel, in vergelijking met de bezieling die onze dirigent Raf Vandermeulen aan de dag legt tijdens de repetities", zegt Van Geet. "Raf is mijn held. Hij laat de dames een toontje lager zingen", klinkt zijn ludieke inleiding .
Mét muzikale wijsheid, zo blijkt. "De oude barokke instrumenten klinken inderdaad een halve toon lager en dus warmer", licht Vandermeulen toe. Hij is de directeur van de Hamse academie, gerenommeerd orgelist en composist.

"De Mattheuspassie - een bijzonder groot en moeilijk nummerstuk - wordt vooral in Nederland uitgevoerd. Wij willen een voortrekker zijn in Vlaanderen om dit waardevolle cultuurgoed uit het verleden te promoten. De Mattheuspassie is voor een muziekliefhebber nooit uitgeput, want je ontdekt steeds weer symbolen in de composities van Bach.
Hij vond inspiratie in zijn genialiteit en daarom ook zijn te ontdekken symboliek van getallen en kruis in de Mattheuspassie."

Hamse zangers

Al maanden oefent Vandermeulen met een selectie van zangers uit Hamse koren. Samen met, via Koor en Stem, gerekruteerde koorleden uit de regio vormen ze 'Cantoribus', de vocale uitvoerders van de Mattheuspassie. "We namen het gereputeerde Bachplus Ensemble o.l.v. Bart Naessens in de arm om te concerteren met barokke instrumenten.
We engageren ook acht befaamde solisten om er een topuitvoering van te maken."

Voor de volgende editie plannen de organisatoren nog meer Hamse inbreng, onder andere de kinderen uit de muziekacademie. "Het is mijn doelstelling om Hamme te laten uitgreoeien tot een pelgrimsoord voor de Mattheuspassie", zegt Hugo Van Geet.

 

Jan Van De Velde