Pers

Cantoribus Hamme Mattheuspassie 2021  Ensemble a

Mattheuspassie 2021 Ensemble a

Ensemble a, un moto di gioia

Dit enthousiaste ensemble werd geboren uit het verlangen van een groep gedreven professionele muzikanten naar goede concerten en wordt gestuwd door de musici zelf.

 “ensemble a” brengt enerzijds eigen projecten die thematisch geïnspireerd zijn en anderzijds wil het een ondersteunende rol spelen bij projecten van koren en andere artistieke gezelschappen.

ensemble a” vindt het belangrijk dat een vaste kern van muzikanten regelmatig en met een eenvormigheid van stijl samenspeelt zodat men op een hoger niveau kan starten aan de samenwerking met bvb een koor of andere culturele actor. Hierdoor worden de uitvoeringen tot het hoogst mogelijke niveau getild en ontstaan kwalitatief waardevolle bruggen tussen de amateurwereld en de professionele uitvoerders.

Oorspronkelijkheid, nieuwsgierigheid en steeds hernieuwbare energie is het ‘moto di gioia’.

Het ensemble a concerteert sinds 2010 met werken van Corelli, Pergolesi, Vivaldi, Bach, Haendel, Haydn, Mozart, Mendelssohn, Martin Valcke en andere. Het eerste ‘conceptconcert’: tussen Chaos en Kosmos werd met veel bijval gecreëerd in het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Een tweede ‘conceptconcert’ “Drijfveren” werd gecreëerd in Moretusburg, Hoboken, evenals het derde: "Voorbij de zin, een concert voor de passietijd".

In november 2015 bracht ensemble a een hommage aan F. Ryelandt samen met het DelaHaye ensemble en verschillende Vlaamse koren.

In februari 2016 werd het programma ‘in de wolken van Bach’ gecreëerd in Antwerpen en Leuven.

Tijdens de passietijd bracht ensemble a in woelige tijden 3 maal de Mattheuspassie van Bach in het concertgebouw Brugge en de Singel Antwerpen met de Chorale.

In 2016 speelden ze ook nog 2 producties met het requiem van Mozart. De Messiah werd uitgevoerd in juni o.l.v. Godfried Van De Vijvere en Terpander. In oktober creëerden ze nieuw werk van Stef Minnebo met het koor Couleur Vocale. Kerstconcerten waren er met Tom Johnson en die Cierlyke.

2017 werd ingezet op een hoog niveau met twee veelgeprezen concerten van de Schöpfung van Haydn: “De uitvoering resulteerde in een ware symbiose van gedreven musiceren, een gedegen partituurkennis en retorische analyse, een muzikale dialoog tussen de musici onderling alsook met het publiek. Iedereen zat op het puntje van z’n stoel en werd meegesleurd in Haydn’s verklanking van het scheppingsverhaal. Vele gerenommeerde ensembles kwamen bij deze uitvoering op de achtergrond te staan ….een memorabel concert!”

‘ensemble a’ was in 2017 festivalensemble in het festival ‘klankenstroom’ en bracht daarin 3 concerten met o.a. het programma ‘in de wolken van Bach’ en ‘Italiaanse reis’. Dit laatste programma werd ook met veel bijval in een kamermuziekbezetting gebracht in het nieuwe cultureel centrum van Hoboken.

In 2018 speelden we vooral passies van Bach, maar liefst 6 keer. De Johannespassie werd uitgevoerd in de Carolusborromeuskerk en bijgewoond door het koningspaar.

 

2019 bracht al verschillende mooie producties met een steeds stijgend niveau.

In de toekomst staan o.a. de ‘Jahreszeiten’ van Haydn en het ‘Requiem’ van Brahms op het programma naast jaarlijkse passieproducties.  

De artistieke leiding is in handen van Hans Cammaert, concertmeester.